Printvänlig version, klicka här!

 

PRESSMEDDELANDE 2005-06-15

Svenska kycklingar mår bra

Svensk kycklinguppfödning bryter inte mot den svenska djurskyddslagen. Svenska kycklingar har fötts upp enligt ett unikt Djuromsorgsprogram som ställer strängare krav än vad djurskyddslagen gör. Djurens Rätts rapport är en partsinlaga från en organisation vars mål är att vi ska sluta äta kött.
 
– Det är tredje året i rad som Djurens Rätt för en kampanj mot svensk kycklinguppfödning. I årets rapport presenteras inga nyheter. Eftersom svenska folket äter alltmer kyckling så tror jag att de flesta inser att det handlar om smutskastning av en seriös näring, säger Maria Donis, VD branschorganisationen Svensk Fågel.
 
Årets upplaga av Djurens Rätts rapport presenterades i samband med en vegogrillning i Göteborg. I den 52-sidiga rapporten finns inga belägg för påståendet att svensk kycklinguppfödning skulle bryta mot lagen. I rapporten blandas information om svensk och utländsk kycklinguppfödning. Detta kan man inte minst se i referenslistan som i huvudsak består av studier och forskningsprojekt som gjorts på kycklinguppfödning i andra länder.
 
– Sverige är i dag det land som kommit längst i världen när det gäller djurskydd för kycklingar. Som bevis på detta har vi åtskilliga utländska besök såväl från konsumentorganisationer som från experter som vill se hur vi föder upp en salmonellafri kyckling utan antibiotika och med ett gott djurskydd. Till detta kan tilläggas att EUs nya förslag för Djurskyddsdirektiv har det svenska Djuromsorgsprogrammet som modell. Det är vi mycket stolta över! Det är därför beklagligt att man i rapporten inte konsekvent skiljer på svensk och utländsk kyckling.
 
Svenska kycklingar föds upp i stora, luftiga stallar där de fritt kan picka på en bädd av kutterspån. Kycklingstallarna har fönster och ett eget ljus och värmeprogram – allt för att kycklingarna ska må bra.
 
– Vi har skapat en miljö där vi tar hänsyn till både djurskydd och livsmedelskvalitet. Orsaken till att kycklingarna föds upp inomhus är att minimera risken för salmonella och campylobacter. I dag är den svenska kycklingen som vi kan köpa i affären helt fri från salmonella. Titta efter vår blågula märkning så köper du säker kyckling med gott samvete.
 
 
Svensk Fågel representerar 98 procent av matfågelsproduktionen i Sverige. Medlemsföretagen är AB Kronfågel, Guldfågeln AB, Torsåsens Fågelprodukter AB, Lagerbergs Kyckling AB, Knäreds Kyckling AB och Ingelsta Kalkon AB samt avelsidkare, kläckerier, uppfödare och fodertillverkare – det vill säga hela producentkedjan.
 
_______________________________________________________________________
För mer information
Maria Donis, VD Svensk Fågel: Tfn: 08-667 17 20, Mobil: 0708-25 48 58, E-post: maria.donis@svenskfagel.se , www.svenskfagel.se