Arbetar du i butik?

Svenskarna äter alltmer kyckling och kalkon och försäljningen fortsätter att öka. Åtta av tio konsumenter vill ha fågel från svenska gårdar. Valet känns tryggt och allt fler känner till böndernas hårda arbete – att de jobbar året om för att kycklingarna och kalkonerna ska ha det bra.

Du som jobbar i butik vet att det finns en rad olika märkningar och att det ibland kan vara svårt att veta vad de står för och vad som skiljer dem åt. Vi vill hjälpa dig att underlätta för dina kunder. Här har vi samlat information som vi tror kan vara till god hjälp.

Vad står vår kvalitetsmärkning för?
Gula Pippin är mer än en ursprungsmärkning. Det är en kvalitetsmärkning som du bara hittar på kyckling och kalkon som uppfyller våra och myndigheternas krav om kvalitet och kontroll. Det innebär bland annat att fågeln fötts upp utan tillväxtantibiotika, fått bra foder utan konstiga tillsatser, fått sprätta runt fritt på en bädd av halm, flis eller kutterspån och växt upp under världens striktaste djurskyddslagar. Här kan du läsa mer om varför du ska kolla efter den Gula Pippin. Vi, Svensk Fågel, är en branschorganisation som representerar hela kedjan. Det innebär att vi har koll på fågeln hela vägen från kläckeri till butik.

Ny folder om märkningen och vad som skiljer den mot andra
Idag finns det en uppsjö märkningar på varorna i butik. Vissa står för ursprung, andra för arbetsförhållanden och några för kvalitet. Även när du köper kyckling finns en rad olika märkningar och det kan ibland vara svårt att veta vad som skiljer dem åt. Här hittar du information som kan vara bra att ha nästa gång du köper kyckling.

Ladda ner den här (PDF)

 

Filé, lår, korv och färs... Vad går att köpa?
Fågel är populärt och utbudet av olika produkter och styckningsdetaljer växer hela tiden. Hel kyckling, delad vinge, hel vinge, bröstfilé, innerfilé, lårfilé, klubba, lår, drumstick, hjärta och lever är färdigstyckade kycklingdetaljer som går att köpa in till butik.

Utöver styckningsdetaljerna går det idag att hitta produkter på kyckling och kalkon som man normalt associerar med andra köttslag. Korv, färs, köttbullar, bacon och skinka är några att nämna. 

Företagen som är knutna till oss erbjuder dessutom olika typer av fågel. Gula Pippin-kyckling förekommer ofta i butiksutbudet men är också den enda som får bära vår märkning. Endast produkter märkta med Gula Pippin uppfyller våra krav om bland annat smittskydd.

Men i företagens sortiment finns också majskyckling, Free Range-kyckling och kycklig märkt med gårdens namn. Förutom olika typer av uppfödning finns olika raser.

Våra medlemsföretag
Kronfågel, Guldfågeln, Lagerbergs Kyckling, Knäreds Kyckling, Bjärefågel samt Ingelsta Kalkon

 

Hur nyttigt är det med kyckling och kalkon?
Kyckling och kalkon är rikt på protein, innehåller en rad olika vitaminer och mineraler samtidigt som det är fettsnålt. Dessutom innehåller det vita köttet ämnen som både dämpar stress och frigör lyckoämnen i hjärnan. Ja, det är inte konstigt att det vita köttet blivit populärt bland dem som vill äta nyttigt.  

Mer om näringslära hittar du här

Vill du beställa material?
Genom åren har vi tagit fram material för konsumenter som vill inspireras i köket eller veta mer om vad vår märkning står för. Bland våra broschyrer hittar du inspirerande recept från kända kockar mixat med information om vår märkning med den Gula Pippin.

    

  

 

Hur undviker man bakterier i köket?
Allt rått kött kan innehålla bakterier och därför bör man tänka lite extra på att hålla ytor och händer rena. Låt Marie-Louise Tham, professor i livsmedelshygien, guida dig.

 

Vanliga frågor
Det är många som hör av sig med frågor som rör allt ifrån livet på gården till hantering i köket. Vi har försökt samla alla frågor på ett och samma ställe så att du enkelt finner svar på det du eller dina kunder undrar över.