Välkommen

Här kan du ta del av nyheter, pressmeddelanden, bilder med mera. 

Kontakta oss gärna om du har frågor eller synpunkter.

 


tor 17 aug 2017

Djursjukdomen Newcastle på värphönsgård i Kalmar län

Jordbruksverket har konstaterat den smittsamma djursjukdomen Newcastle på en gård i Kalmar län. Den berörda gården har värphöns och är alltså inte medlem i Svensk Fågel. Newcastle är en fågelsjukdom och smittar inte människor.


ons 5 jul 2017

Konsumeter vilseleds av snabbmats-jättar

er semestern vill många åt den nyttiga, enkla maten och en ceasarwrap från någon av de stora snabbmatskedjorna kan kännas nära till hands. Trots att 8 av 10 svenskar vill ha kyckling från svenska gårdar väljer flera av de stora snabbmatskedjorna att servera kyckling från länder där kraven på både djurskydd och kvalitet är betydligt lägre än i Sverige. I en färsk undersökning kartläggs kycklingens ursprung bland några av Sveriges populäraste snabbmatskedjor.


tis 20 jun 2017

ÄR DU HÅLLBAR LILLE VÄN?

Hur ser möjligheterna ut att göra medvetna val i skolmatsalen eller på snabbmatsrestaurangen? En stor del av våra livsmedel i offentliga kök importeras och lever inte upp till de krav vi i Sverige har på djurvälfärd. Under seminariet diskuteras hållbarhet på lunchtallriken. Klockan 12 den 5 juni anordnar vi ett seminarium på ämnet under Almedalsveckan.


tis 23 maj 2017

Svensk Fågel välkomnar gränsvärde för förekomst av campylobacter

Svensk Fågel ser fram emot införandet av ett gemensamt europeiskt gränsvärde för förekomst av campylobacter i kyckling. I dag ligger svensk kyckling som bär kvalitetsmärkningen med den Gula Pippin, långt under de gränsvärden som EU nu har godkänt, och som träder i kraft vid årsskiftet.


fre 19 maj 2017

Svensk Fågels nya doktor mäter djurhälsa med högteknologi


tis 16 maj 2017

Förekomst av campylobacter minskar i kycklingflockar

Två svenska myndigheter arbetar just nu med provtagning av kyckling vad gäller förekomst av campylobacter. SVA visar att förekomsten är tillbaka på låga nivåer på kycklingflockar.


mån 3 jul 2017

Hur hållbara är ungas lunchvanor?

Varje dag serveras 1,3 miljoner portioner skolmat i Sverige. Men varifrån kommer maten och hur enkelt är det för svenska ungdomar att göra medvetna val när det kommer till dagens viktigaste måltid? VI tittar närmare på detta under ett seminarium i Almedalen.


ons 22 mar 2017

Tareq tipsar om kyckling i SVT Plus

Den 21 mars uppmärksammade programmet SVT Plus på säker tillagning a kyckling i köket. Kocken Tareq Taylor svarade på tittarnas frågor och underströk att det är viktigt att se till att ha god kökshygien så som ren skärbräda, kniv och rena händer.


fre 10 mar 2017

Gällande uttalande från regionala smittskyddsläkare om färsk kyckling

Idag har regionala smittskyddsläkare i uttalanden uppmanat till att välja fryst istället för färsk kyckling. Så länge du som konsument väljer kycklingprodukter märkta med Svensk Fågels Gula Pippin kan du vara säker på att du köper en produkt som ingår ett gediget program för att bekämpa campylobacter.


tis 7 mar 2017

Svenskar väljer fågel framför gris och nöt

Förbrukningen av matfågel ökade för sjunde året i rad enligt statistik som Jordbruksverket presenterade idag. Under 2016 förbrukade en genomsnittlig svensk 23,6 kilo kyckling och kalkon. Det gör att svenskarna nu nästan förbrukar lika mycket fågelkött som nötkött (25,6 kilo nätkött år 2016 per person).


ons 22 feb 2017

Richard – kanske Sveriges hurtigaste kycklingbonde


tor 2 feb 2017

Svensk Fågel + Årets Kock = sant

Svensk Fågel är återigen stolt sponsor av Årets Kock och var givetvis på plats under finalen i Malmö.


 

Kontaktpersoner

Maria Donis
VD
Tel: 070 825 48 58
maria.donis(a)svenskfagel.se
 
Jenny Andersson
Ordförande 
 
Pia Gustafsson
Veterinär
Tel: 073 811 80 50
pia.gustafsson(a)svenskfagel.se

Lotta Waldenstedt
Rikslikare, foder- och djuromsorgsexpert
Tel: 070 603 77 02
lotta.waldenstedt(a)svenskfagel.se
 
Anna Silvera
Expert inom etologi och djurvälfärd
Tel: 0703 72 74 10